Vooral kleine ondernemers dreigen te bezwijken onder coronaschulden.

Uit cijfers van het ministerie van Financiën blijkt dat ruim 20.000 ondernemers vanwege de opgelopen belastingschulden tijdens de coronapandemie, een faillissement hebben aangevraagd of een doorstart proberen te maken na een schuldsaneringstraject.

Tijdens de coronaperiode liepen de belastingschulden bij vele ondernemers in rap tempo op. De Belastingdienst introduceerde in die tijd de mogelijkheid om uitstel van betaling aan te vragen. Als steunmaatregel. Nu deze mogelijkheid achter de rug is, blijken dus vele ondernemers alsnog in de problemen te komen.

Volgens de fiscus gaat het vooral om kleine bedrijven. Zo blijken sinds afgelopen zomer ruim 20.000 kleinere ondernemers niet meer binnen de regeling te vallen die de fiscus had opgetuigd. Dat kan alleen als ofwel een faillissement is aangevraagd of als er een schuldsaneringstraject is ingegaan. Aangezien het bij 60% van de ondernemers gaat om een belastingschuld van minder dan 10.000 euro, mag de conclusie getrokken worden dat het gaat om kleinere bedrijven. In totaal staat er bij de Belastingdienst zo’n 1,8 miljard euro open van bedrijven die niet meer in de betalingsregeling vallen.

Het bedrag dat open staat van bedrijven met een betalingsregeling, bedraagt overigens een ruime 13 miljard euro.

Wil je er meer van weten? Vraag ernaar bij onze fiscalist Frank Waterschoot (Register Belastingadviseur)