Winst onder druk bij veel MKB-bedrijven

Uit een algemeen brancheonderzoek blijkt dat de winst in het Nederlandse mkb in 2022 gemiddeld met slechts 1,5 procent is gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar. Een aanzienlijke daling ten opzichte van de winstgroei van bijna 38 procent in 2021. Opvallend is dat voor het eerst in jaren meer bedrijven (53,3 procent) een afname van hun winst hebben gezien dan bedrijven waarvan de winst gelijk bleef of toenam.

De omzet is in 2022 wel met 13,1 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, maar het mkb heeft moeite gehad om de hogere personeelskosten, die met 10,2 procent zijn gestegen, en inflatie gedeeltelijk door te berekenen in de prijzen, vanwege concurrentie.

De stijgende bedrijfskosten, vooral door de krappe arbeidsmarkt, hebben geleid tot toenemende personeelskosten, die met ruim 10 procent zijn gestegen. Het micro-mkb (bedrijven met een omzet tot 1 miljoen euro) heeft het bijzonder zwaar gehad, waarbij 57 procent van deze bedrijven een daling in de winst heeft ervaren.

De zorgen over de toekomst van het mkb zijn toegenomen, aangezien investeringen onder druk staan door verminderde winsten en stijgende financieringskosten. Dit kan leiden tot een verlies van het innovatieve vermogen van microbedrijven, wat nadelig kan zijn voor de bredere economie. Het is essentieel dat de lasten voor ondernemers niet verder worden verhoogd en dat belangrijke wetgeving wordt voortgezet ondanks het demissionaire kabinet.

Als je je bedrijfsprestaties wilt verbeteren is het raadzaam om eens advies in te winnen bij de bedrijfscoaches van Snelders Consulting. Zij zijn in staat om op een objectieve manier te kijken naar de uitdagingen waarmee je te maken hebt, en daar ook een passende oplossing bij voor te stellen.

Neem maar eens vrijblijvend contact op met Con Snelders, Robert Bottram of Ruud Snelders via 0497 - 485 333, info@sneldersconsulting.nl of door een direct mailtje naar één van hen.